Exteriérová vizualizace obytného komplexu v Leedsu

Leeds

(Po kliknutí na obrázek výše můžete vstoupit do prostředí vizualizace)

Vzhledem k tomu, že mě brutalistické stavby vždy fascinovaly svým vzezřením, mohutností i jistou snahou zneklidňovat, rozhodl jsem se jimi inspirovat a brutalistický koncept jsem použil v práci, kterou jsem prezentoval v rámci magisterského studia na zimních klauzurách v roce 2011. Uvádím zde text, který sloužil jako obhajoba i vysvětlení záměru projektu:
„V roce 1968 v magazínu The Architectual Review vyšel článek zabývající se soutěží o návrh na výstavbu obytné zóny v anglickém Leedsu. Soutěž byla zajímavá množstvím netradičních řešení, která architekti přinesli. Jedním z návrhů byl i projekt Huberta Bennetta, který představoval komplex spojených budov, jejichž zvláštností byla absence oken a vzájemná a nerozlišitelná provázanost prostoru. Návrh, který lze zařadit mezi brutalistické projekty ovlivněné známými jmény jako manželé Smithsonovi, Le Corbusier či Denis Lasdun, počítal s vytvořením obytného prostoru pro velké množství obyvatel, který by působil jako samostatná jednotka, tzn. obsahoval by nákupní, edukační, sociální a kulturní zařízení. Exteriér by byl vystavěn z tzv. pohledového betonu a jeho kompozice by byla striktně pravoúhlá. Vnější části by tvořily prostor k rekreaci a možnému přesunu mezi budovami.

Návrh této stavby od Huberta Bennetta mě zaujal a rozhodl jsem se proto udělat jeho vizualizaci. Vzhledem k absenci doprovodného obrazového materiálu v článku a k nemožnosti dohledat jakékoli původní návrhy jsem vytvořil koncept i finální podobu stavby podle vlastní představy. K inspiraci mi sloužily realizované brutalistické stavby od již zmíněných autorů, ke kterým bych rád ještě přiřadil například Paula Rudolpha a jeho nedokončenou stavbu Government service Center v Bostonu či architektonické studio Eastern Design Office, které má za sebou realizaci domu bez oken, avšak v méně striktní podobě než zamýšlel Huberta Bennett. Vizualizace je průchozí, takže divák má možnost ocitnout se přímo v prostoru. Přestože řešení interiéru komplexu by bylo jistě zajímavé, rozhodl jsem se pouze pro exteriérovou vizualizaci, protože mě zajímal především dojem z „vnějšku“.“

ostatní |

Komentáře nejsou povoleny.